Jak zrobić płyn do dezynfekcji?

Prawidłowa higiena rąk to podstawa profilaktyki w czasie pandemii koronawirusa SARS-CoV-2, wywołującego chorobę COVID-19. Każdy z nas powinien pamiętać o systematycznym oraz dokładnym myciu dłoni tuż po powrocie do domu, przed i po założeniu maseczki ochronnej, a także po kontakcie z innymi ludźmi lub przedmiotami obcego pochodzenia. Nie zawsze jednak mamy dostęp do mydła i bieżącej wody, dlatego warto mieć przy sobie środek dezynfekujący. Jak zrobić płyn do dezynfekcji? Podpowiadamy.

Jak zrobić płyn do dezynfekcji – wytyczne WHO

W odpowiedzi na braki w środkach dezynfekcyjnych związane ze zwiększonym popytem na żele i płyny, Światowa Organizacja Zdrowia (WHO – World Health Organization) przygotowała instrukcję samodzielnego sporządzania płynu dezynfekcyjnego. Zgodnie z wytycznymi możemy go przygotować zarówno z powszechnie dostępnego alkoholu etylowego, jak i alkoholu izopropylowego. Podstawowe składniki, jakie powinny znaleźć się w mieszaninie, to:

  • jeden ze wspomnianych alkoholi – zapewnia właściwości dezynfekujące,
  • gliceryna (glicerol) – nawilża skórę, zapobiegając jej przesuszeniu (można go pominąć lub zastąpić inną substancją nawilżającą, co jest zalecane),
  • nadtlenek wodoru (woda utleniona) – niszczy wszelkie formy przetrwalników bakterii, które mogą pojawić się w którymkolwiek składniku wykorzystanym do stworzenia płynu dezynfekcyjnego.

Podczas doboru właściwych składników, należy pamiętać, aby wykorzystany alkohol miał stężenie nie niższe niż 60%, co ma kluczowe znaczenie dla właściwości przygotowanego środka. Zastosowanie alkoholu o niższym stężeniu spowoduje, że płyn dezynfekcyjny nie będzie w pełni skuteczny, a na powierzchni skóry lub dezynfekowanego przedmiotu mogą pozostać niechciane drobnoustroje. Co więcej, podobny efekt może dać również zbyt wysokie stężenie wybranego alkoholu, co jest związane ze zbyt szybkim jego parowaniem z dezynfekowanej powierzchni. Decydując się na samodzielne sporządzenie płynu dezynfekcyjnego, najlepiej więc wykorzystać roztwór wysokoprocentowego alkoholu etylowego, np. spirytusu o stężeniu 96% lub czystą postać alkoholu izopropylowego.

Jak zrobić płyn do dezynfekcji krok po kroku

Jeśli dysponujemy alkoholem etylowym, to płyn do dezynfekcji rąk i powierzchni otrzymamy po zmieszaniu w czystym, wyparzonym naczyniu następujących składników:

  • 83,5 ml alkoholu etylowego (np. spirytus 96%),
  • 4 ml wody utlenionej,
  • 1,5 ml gliceryny,
  • 11 ml wody destylowanej lub wcześniej przegotowanej.

Jeśli natomiast dysponujemy alkoholem izopropylowym, to właściwe proporcje prezentują się następująco:

  • 75 ml alkoholu izopropylowego,
  • 4 ml wody utlenionej,
  • 1,5 ml gliceryny,
  • 19,5 ml wody destylowanej lub wcześniej przegotowanej.

Przygotowany płyn do dezynfekcji należy przechowywać w szczelnych buteleczkach ze szkła lub plastiku, co zapobiega parowaniu alkoholu. Doskonałym wyborem są dostępne w drogeriach, niewielkie butelki o pojemności 100 ml z pompką lub atomizerem, które są łatwe w użyciu. Ich niewielka, kieszonkowa pojemność sprawia, że płyn możemy mieć zawsze przy sobie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *